ARAB STRAB – AS DAYS GET DARK

De allereerste keer dat we van de Schotse indierockgroep ‘Arab Strap’ uit Falkirk nabij Edinburgh hoorden moet ergens rond 1995 geweest zijn, maar hun debuutalbum “The Week Never Starts Round Here” verscheen pas op de platenmarkt tegen eind 1996. Daarna volgden om de twee jaar nog vijf nieuwe albums van deze formatie rond de twee kernmuzikanten zanger Aidan Moffat en multi-instrumentalist Malcolm Middleton met “The Last Romance” in 2005 als laatste realisatie.

De muziekwereld dacht dat daarmee het einde van het voortbestaan van ‘Arab Strap’ was ingeluid en er werd dan ook meer dan 15 jaar niets meer van de groep gehoord. Beide bandleden gingen in de periode van 2006 tot 2016 aan soloprojecten werken en ze namen ook deel aan albums van andere groepen. Tot ieders verbazing kwamen ze dit jaar echter met een nieuwe plaat op de proppen, een elf tracks tellend album dat “As Days Get Dark” als titel kreeg.

Het nieuwe album werd voorafgegaan door een eerste single “The Turning Of Our Bones” die net als zijn opvolger “Here Comes Comus!” (Comus is de god der nachtelijke uitspattingen) op de video’s bij deze recensie te horen is. De kakofonie van klanken en geluiden in de nummers op “As Days Get Dark” neigen meer en meer naar postrock en de momenteel in Glasgow woonachtige zanger Aidan Moffat fluistert en zingt steeds meer met een stem als die van Matt Berninger van ‘The National’.

Zoals in het verleden worden de onderwerpen in hun songs toegespitst op drugs, drank en seks en lijken er vaak donkere wolken en gevoelens van depressie en droefheid boven de groep te hangen. Enkele nummers op dit album schieten er toch wel bovenuit zoals “Compersion Pt. 1”, “Kebabylon”, het melancholische “Tears On Tour”, “Fable Of The Urban Fox” en het 6 en halve minuut durende epos “Sleeper” dat zeer gevarieerd wordt geïnstrumenteerd. De albumafsluitende ballad “Just Enough” weerspiegelt dan ook deels ons gevoel dat we met deze elf tracks op het muzikale meesterwerk “As Days Get Dark” net voldoende duisternis van ‘Arab Strap’ hebben gekregen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rock Action
distr.: PIAS

video